به گزارش خبرنگار مهر، آئین افتتاحیه نمایشگاه «هزار سال کتابت قرآن» صبح امروز دوشنبه ۲۹ فروردین ماه با حضور سالاری معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا معاف معاون قرآن و عترت وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، اوحدی معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و جمعی از اساتید و پیشکسوتان خوشنویسی در موزه میرعماد کاخ سعد آباد برگزار شد.
جلیل رسولی استاد خوشنویسی قرآن گفت: یکی از خوشحالیهایم این است که در خدمت قرآن کریم بودم و خوشنویسی هایم اکثراً قرآنی بوده چراکه هنری ماندگار است که در خدمت الله باشد. خوشنویسی به ذات، هنر مقدسی است و وقتی در مقابل کلمات خداوند قرار میگیرد ارزش و اعتبارش دوصد چندان میشود.
عطارچی محقق خط در ادامه گفت: نمایشگاه هزار سال کتابت قرآن فرصتی است که آثاری که از قدیمها فراهم شده در این نمایشگاه گردآوری شده است. خط کوفی را هم حضرت علی (ع) بنیان گذاری کرد و به یکی از یارانشان دستور نقطه گذاری این خط را دادند. این آثاری که اساتید مینویسند تا قرنها به یادگار خواهند ماند خطوطی که برای قرآن جلوه خاص دارد، برای قرائت خط نسخ است و هنرمند از نظر نگارش از عهده آن بر میآید. خط شکسته و نستعلیق برای کلمات قرآنی از نظر قرائت مقداری مشکل است. خطوط شکسته را هم که خوشنویسان مینویسند از نظر فرم و زیبایی بسیار دلنشین است. بعضی از، شکسته نویسان که انس با قرآن ندارند آیات مقدس را غلط مینویسند که به دلیل عدم آگاهی یا سهو است اما چون قرآن مجید است حتی قاریان هم اگر اعرابی را غلط بخواند ایراد میگیرند این اهتمام برای خط شکسته باید باشد تا غلط نوشته نشود چون حرمت قرآن باید حفظ شود. آنقدر آثار غلط به خط شکسته نوشته شده که متأسفانه چاپ و نشر هم داده میشود و بعضی از جوانان آنها را هم مورد الگو قرار داده اند.
وی ادامه داد: هدفم این است که توجه زیادی به این امر شود و متخصصینی در حوزه کتابت خط شکسته اشتباهاتشان تذکر داده و اصلاح شود. امیدوارم مسئولین وزارت ارشاد، در چاپ و نشر قرآن توجه ویژه با دعوت از افرادی که در این زمینه تخصص دارند باشند از اشتباهاتی که در این زمینه شکل میگیرد جلوگیری کنند.
اختلافات در قرائات بخاطر کتابتهای متفاوت بوده است
در ادامه علیرضا معاف معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک ماه رمضان گفت: خطاطی و رسم الخط اهمیت دارد و در تفسیرها بیان شده که در قرآن، اقرا و استمعوا داریم اما اکتبوا نداریم. شهید مطهری در تفسیر این امر میگویند که پیامبر این مقام را به امیرالمومنین به عنوان اولین کاتب سپرد.
معاف ادامه داد: خط و نگارش و تاثیرش بر فهم قرآن بسیار مهم است. اختلافاتی که برداشت از متن داریم بخاطر ذوق و سلیقه نویسنده و جابجایی صورت گرفته است که در ظاهر تغییر نکرده اما دلالتهایش در اعصار مختلف موجب تفاوتهای فقهی شده است.
معاف ادامه داد: اختلاف قرائات مشهور و برخواسته از اختلاف نگارش هاست اینکه میگوییم به قرآن به چهارده قرائت خوانده میشود بخاطر اختلاف کتابت است. ما میخواهیم با قرآن مأنوس باشند. قرآن برای طیف خاص نیست بلکه فهم توده از قرآن به شدت معتبر است. این انس مردم ناشی از تطوراتی است که در حوزه خط هم خودش را نشان داده است.
وی ادامه داد: هنری که در خدمت مردم است و باید از آن بهره گرفت. اهمیت این نمایشگاه در این نکات است و ما نیز در وزارت ارشاد در خدمت همه هنرمندان و اساتید خواهیم بود و ارتباط بین هنرمندان در زمینههای قرآنی را بیشتر خواهیم کرد.
هنری که در خدمت قرآن قرار گرفته ارزش عظیمی را خلق میکند
در پایان اوحدی معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری بیان کرد: خداوند در ماه رمضان کرامت به انسان داده و از مخلوقات دعوت کرده تا دعاهایشان را به استجابت برساند. ماهی که به اندازه همه یازده ماه عظمت دارد.
وی ادامه داد: خداوند در موسم حج عرفه را قرار داده است در این ماه ضیافت عظیم، سه شب را هدیه الهی قرار داده تا به زندگی برگردد و به زیبایی دیگری در ماه رمضان میرسد. خداوند نعمتهایی به انسان عطا میکند که اگر با قلبش آن را درک کند شکر است. اینجا در محضر اساتیدی هستیم که هنرشان را در خدمت قرآن قرار دادند. هنری که در خدمت قرآن قرار گرفته ارزش عظیمی را خلق میکند و در ثواب قرائت این نسخههای خطی شریک خواهند بود.
معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری افزود: از این کتابتهای زیبا به باطن زیبای قرآن هم ورود پیدا کنیم. پیامبر فرمودند: شریفترین انسانها کسانی هستند که خادم و از حاملان قرآن هستند. اساتیدی که در ترویج قرآن هنرتان را بکار بستند جز همین فرموده پیامبر خواهند بود. شناخته ترین افراد کسانی هستند که اهل القرآن هستند و کسانی که در ترویج قرآن فعالیت کردند بسیار کار مهمی انجام دادند.
نظر شما